Художничка поднася на варненци “Дар от морето” с бургаски пясък и гръцки камъчета

1380507_450691088369980_276255138_n“Дар от морето” е името на изложбата, която художничката Мария Манева – Мириям откри в понеделник вечер в арт салона на Радио Варна. Експозицията с мозаечни пана включва 77 творби, в които са вплетени естествени материали от морския бряг – различни миди, охлювчета, части от рапани, натрошени миди, малки камъчета, пясък.

Авторката представи две техники. В първата се ползват изцяло и само миди и камъчета. При втората (смесена техника) морските елементи са само акцент в картината, а фонът е от пясък или натрошени миди.

“В последните ми творби не съм оцветявала фона, ползвала съм натуралния цвят на черния пясък, който е от Бургас. Във Варна той е по-жълт. Навсякъде морето има различни дарове, затова човек трябва да обикаля и да търси – не може да идеш на едно място и да си намериш всичко, което ти е необходимо”, сподели Мириям.

Тя призна, че изцяло се е отдала на артистичното си призвание. “Малко като професионално изкривяване се получава – където мина, край море ли, край река ли аз гледам какво предлага природата и според това какво съм събрала решавам какво мога да направя. Даже в Гърция като ходих на почивка не бях предвидила да събирам нещо, но накрая се прибрах с една торбичка – 6 кг, с камъчета. Просто като видях колко са красиви и колко различни са самите им цветове и тонове – охра, бяло, кехлибарено, не можах да се сдържа. Нищо друго не съм си взела от там”, разказа Мария Манева.

Тя подчертава, че никога не тръгва да търси материали за конкретно свое произведение. “Просто ходя, търся, намирам и тогава вече ги разделям по видове, по цветове. Когато станат достатъчно от даден вид те сами си казват какво да стане от тях”, обясни авторката.

Работата по едно пано често отнема дни. “Всяка картина е специфична, не може да се конкретизира колко време отнема направата и. Хубавото е, че техниката позволява да се работи и с дни. Това е удобство, тъй като някои картини просто не можеш да ги завършиш за няколко часа”, разясни Мириям. _DSC18941

Цените на изложените в арт салона творби започват от 30 лв. за платно с размери 12/17 и стигат до 600 лв. – толкова струват “Кана с цветя” (24/43 ) и “Свобода” (50/63). Впечатление правят изключително фино изработените “Елен” (23/38) с цена 540 лв. и “Бухал” (27/37) – 550 лв. “Цената не зависи от формата, нито от техниката, а от сложността на изпълнението и от самите материали, които са вложени – доколко лесно или трудно се намират в природата”, подчерта Мария Манева.

По нейни наблюдения жените повече харесват картините с цветя, докато мъжете предпочитат пана, на които са изобразени екзотични жени, танцьорки, животни. Самата авторка предпочита флоралните композиции, но признава, че си няма любима своя творба. “Всяка следваща ми харесва повече от предходната”, сподели Мириям.

Изложбата “Дар от морето” може да бъде видяна в арт салона на Радио Варна всеки ден от 14 до 18 ч до 27 октомври.

5 мнения за “Художничка поднася на варненци “Дар от морето” с бургаски пясък и гръцки камъчета

  1. Pingback: Изложба „Дар от морето“ | Мariya Maneva - Miriyam

  2. Pingback: Exhibition “Gift from the Sea” | Мariya Maneva - Miriyam

  3. Pingback: Ausstellung „Geschenk vom Meer“ | Мariya Maneva - Miriyam

  4. Pingback: Выставка „Дар моря“ | Мariya Maneva - Miriyam

  5. Pingback: Exhibition "Gift from the Sea" - Мariya Maneva - Miriyam

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s