Награждават борци за правото да знаем

awards_fr2

За единадесети път Програма Достъп до Информация връчва годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Церемонията се провежда днес (28 септември) в пресклуба на БТА. Наградите за 2013 година се връчват в шест категории. А журито трябва да избере победителите от 39 получени номинации.

Със „Златен ключ” ще бъдат отличени заслужилите с активността си граждани, НПО и журналисти и развилите положителни практики институции, а „Катинар” и „Завързан ключ” ще получат практики, които нарушават правото на достъп до информация.

Международната мрежа на застъпниците на свободата на информацията е учредена на 28 септември 2002 г. в София. В нея участие взели 15 държави. Днес членуват над 200 организации от цял свят.

През 2002 г. с меморандум членовете на новоучредената мрежа приемат целите й. Сред тях се нареждат утвърждаването и популяризиране на стандартите в областта на свободата на информация, да се поощрят усилията на граждани, журналисти, неправителствени организации в търсенето на обществена информация, както и институции, които най-добре са организирали предоставянето й.

 

 

Снимка: righttoknowday.net

Вашият коментар