60 милиона по света заекват

stutter_o7jabДнес е Световният ден на заекващите. Решението за обявяването му е взето през юли 1998 г. в Йоханесбург (ЮАР) на конгрес на заекващите. Целта на инициативата е да се намалят негативните представи и дискриминацията, с които хората с подобен проблем се сблъскват всеки ден.

Статистиката показва, че само за тази година 28% от малчуганите в предучилищна възраст са с установени говорни нарушения. При първокласниците този процент скача на 30. Расте и броя на учениците с речеви проблеми, които не са потърсили помощ навреме, сочат данните на Логопедичния център във Варна. Това забавяне води до затруднена комуникацията с околните и забавя правилното развитие.

Заекването е разстройство на речта, което засяга 1% от световното население или казано по друг начин – 60 милиона деца, тийнейджъри и възрастни. Проблемът се среща 4 пъти повече при мъжете, отколкото при жените. 20% от децата преминават през подобен стадий на развитие, в който имат проблеми със заекването – достатъчно сериозни, за да бъдат взети предвид от родителите им.

Заекването е говорен дефект, при който плавността на речта се нарушава от неволеви повторения и удължавания на звукове, срички, думи или фрази, а също и от неволеви паузи или принудителни прекъсвания. Причините за появата му остават неясни.

Последните научни изследвания сочат, че има неврологична предразположеност за появата на заекване, но редица социални фактори влияят върху активирането му. В общия случай заекването се появява след период на нормално за възрастта речево развитие. В някои случаи отключващ фактор е стресова ситуация, но често няма явни причини за появата му.

Заекването започва внезапно, като силата му зависи много от обстановката, събеседника и други фактори. Самият заекващ осъзнава отлично проблема, което води до притеснение, а понякога и до отказ от говорене.

Любопитно е, че хората, които по принцип заекват, нямат този проблем, когато пеят, шепнат, говорят в хор или когато не чуват собствения си глас. Досега няма единно мнение сред специалистите по света, което да обяснява този феномен.

Снимка: diyhealth.com

Вашият коментар