Прабългари шестваха в двора на VІІ СОУ “Найден Геров”

1113957_660_450Демонстрация на облекло, въоръжение и бойни умения на българите от ранното Средновековие се проведе днес в двора на VІІ СОУ “Найден Геров”. Атрактивното събитие бе организирано от училището и Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции “Авитохол”.

“Създадени сме в град Варна миналата година и досега сме изпълнили няколко подобни събития. Тук пред децата ще представим това, с което се занимаваме, а именно – пресъздаваме облеклото, традициите, воинското снаряжение, бит и традиции на българите, които са живели в ранното Средновековие, 7-8 век, или това е времето на Аспарух, Крум –  в този период е насочена нашата реконструкция. В скобички мога да кажа, че това са прабългари, но ние не се разграничаваме от българите тогава, след като носим това име, българи, и до днес”, обясни  Жасмин Първанов, председател на “Авитохол”.

Той обясни още, че днешното събитие е било предшествано от няколко урока, които от сдружението изпълнили в училището под формата на лекции. Тогава децата от 4, 5 и 6 клас имали възможността не само да научат повече за миналото, но и да се докоснат до оръжията, облеклото, ризниците и шлемовете, използвани от сдружението в историческите възстановки.

В днешната демонстрация участие взеха 10 души от “Авитохол”. Основен елемент от историческата възстановка в двора VІІ СОУ “Найден Геров” обаче бяха конете.avi1

“Българите са номадски народ, който е дошъл тук и е уседнал, както сочат изследванията, много бързо –  в продължение на едва 50-100 години. Така че номадските традиции почти са се загубили, но ние показваме прехода от номадство към уседнал начин на живот. Характерно тук е използването на коне, а днешните деца не са свикнали да мислят за българите от този период като конен народ. Напоследък в много малко исторически реконструкции участват коне, затова ние включваме тези животни като основен елемент от нашите демонстрации, за да покажем как всъщност е било. Без конете българите просто не са могли да живеят и тези животни са присъствали в нашето ежедневие до края на 19 и началото на 20 век”, поясни Първанов.

Тук уточни, че с оглед на сигурността пред децата не се разиграват битки. Затова пък бяха представени въоръжението и боравенето с оръжия.1113950_660_450

“Характерното за българите през този период е, че са дошли по нашите земи със саби. Заучената фраза “Аспарух заби меча и каза: “Тук ще бъде България” не е коректна и спокойно можем да кажем, че той е имал сабя. Даже в предполагаемия негов гроб са открити три саби, забучени една до друга. Като цяло оръжията са били разпределени според сана на военния и според  това, колко е бил богат той – най-богатите са носили саби, по-бедните – боздуган и брадва, а повечето са участвали с копия – почти всеки е притежавал такова. Използван е и традиционният за периода лък, но той също е много скъп елемент от екипировката. Ние го наричаме сложно съставен, защото се състои от няколко части, които се слепват помежду си, и рефлексен, понеже се огъва и се използва рефлексията на лъка за усилване удара на стрелата”, обясни Жасмин Първанов.
Най-ентусиазирани от демонстрацията бяха най-малките ученици, които побързаха да си направят снимки с конете и с оръжията на българските воини.

Снимки: СОУ „Найден Геров“ и Булфото

Вашият коментар