Започва седмицата на бащата

Снимка: Интернет

Снимка: Интернет

Седмицата на бащата започва днес и ще продължи до 15 ноември. Тя ще бъде отбелязана в цяла България с редица събития, с които се цели да се подчертае значимостта на бащата за пълноценното развитие на детето.
Посещения на музеи и ателиета, рисуване, музика, танци и дори приготвяне на медени курабойки. Това са само част от инициативите, които фондация „Лале“ и партньори организират в София, Бяла Слатина, Варна, Добрич, Казанлък, Пазарджик, Стара Загора и Търговище в Седмица на бащата.

В морската столица Фондация „Карин дом“ ще отбележи Седмица на бащата на 14 ноември с поредица от инициативи. В събота сутринта баща професионален бояджия, заедно с други татковци и деца ще правят щампи и ще боядисат стена в Карин дом. След това малчугани и бащи ще приготвят нещо вкусно за обяд. Следобед ще има малки работилнички за ремонт на техника и за изработване на корабчета от коркови тапи и оризова хартия.

Националната кампания „Да бъдеш баща“ е част от глобална кампания за подкрепа на бащинството в името на семейното благополучие и равенство между половете. Тя се провежда в няколко десетки страни на територията на пет континента. Независимо от културни, религиозни и социални различия, милиони хора в над 50 страни по света са обединени от желанието да отбележат важната роля, която бащата, дядото, вуйчото, чичото, баткото и всички значими мъже от семейния кръг на децата, играят за тяхното израстването и развитие.
Научно е доказано, че бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) помагат на децата си да имат по-добри приятелства, по-добри резултати в училище, по-висока самооценка, по-пълноценни взаимоотношения с възрастните и другите хора изобщо, по-малко проблеми с поведението, по-малък риск да употребяват наркотици и най-важното – да имат добро самочувствие.

Вашият коментар