Европейски ден на птиците

04Днес отбелязваме Европейският ден на птиците. На територията на България са регистрирани 409 вида пернати. Българското дружество за защита на птиците всяка година прави оценка на броя и вида на всички наблюдавани птици в нашата страна. Разпространени са по цялата Земя, а с принадлежащите над 9800 вида, птиците са най-многообразният клас сухоземни гръбначни животни, като списъкът на видовете птици се увеличава непрекъснато, най-вече с ежегодно откриваните нови видове в екваториалните гори. Според някои орнитолози броят им би могъл да бъде много по-голям. В момента около 1200 вида птици са застрашени от изчезване.

Виа Понтика (Черноморски път) е наименованието и на един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка. Минава през територията на България — над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

Един от основните пунктове в оста на пътя на сезонна миграция на птиците Виа Понтика е Дуранкулашкото езеро. Тази територия е влажна зона (територия по Рамсарската конвенция) и е от национално, общоевропейско и световно значение. Като такава е обект на засилен научен интерес и с международна юридическа защита.

Shablinsko_ezero-Miglena_Pencheva_1400

Дуранкулашко езеро и близките Шабленски езера формират заедно най-многочисленото съвременно зимовище на застрашената от изчезване в световен мащаб червеногуша гъска. Тук зимува почти цялата световна популация на този застрашен от изчезване вид. Най-голямо е значението на мястото за опазване на птичата фауна като зимуващите популации на 4 вида водолюбиви птици (малък корморан – Halietor pygmeus, голяма белочела гъска – Anser albifrons, сива гъска – Anser anser и червеногуша гъска – Branta ruficollis). Тези птици имат главна заслуга за международното признание на влажната зона като Рамсарски обект.

Снимки: infotourism.net, birdsinbulgaria.org

Вашият коментар