Силвия Балтаджиева: Загубата на слуха е стимул за интелекта

chl.karta-Sue-2011Силвия Балтаджиева е президент на Лайънс клуб – Варна. Работи по редица проекти, свързани с даровити деца. Магистър е по икономика, Вътрешно административен мениджмънт, Банков мениджмънт и Управление на Европейски проекти. Участвала е в конференция на БАН с доклад на тема „Даровитите деца; Менса за деца“. Инициатор е на кампанията „Загубата на слуха е неусетна“.

– Г-жо Балтаджиева, Лайънс клуб – Варна под вашето ръководство е инициатор на редица събития, свързани с Международната седмица на глухите. Разкажете ни малко повече за кампанията.
– В първия ден от Международната седмица на глухите (23 септември) клуба и комисия „Лайънс в служба на децата“, АЛК, Дистрикт 130, стартирахме кампания за превенция на слуховите увреждания при младите хора. Целта ни бе да акцентираме на личната отговорност за опазване на слуха. В седмицата 23 – 29 септември  паралелно с информационната кампания се провежда и разпространение на електронна визитка (б.а.: визитката под интервюто) в сайтове на Лайънс движението, НПО-та, интернет новинарски групи, Facebook, информационни и лични блогове, лични контакти. Започнахме и акция с раздаване на вътрешни антифони и визитката на различни обществени места във Варна. Кампанията се случва с партньорството на Варненска асоциация по превенция на слуха при новородени. Тяхна  е идеята за раздаване на антифони на шумни младежки топоси. Други партньори са от една бургаска фирма, които дариха 2500 вътрешни антифона. Рекламна агенция ФИЛ пък изработи визиите. АIESEC се включиха с пряк контакт с бенефициентите на кампанията и я раздават с антифони. За медийното партньорство трябва да благодарим на ТВ Черно море и Радио Варна.

– Как се роди идеята?
– Като президент на Лайънс клуб – Варна съм си поставила за задача да разширя полето на нашите общественополезни проекти в посока на работа с хора със слухови увреждания, подобряване на равнището им на живот, включване в проекти за достъпна среда и най-вече превенция на слухови увреждания при младежите. Установих контакт с варненската организация на сдружението на глухите. Предприех редица срещи с хора, ангажирани с проблемите на слуха. Навлизайки все по-дълбоко в проблематиката реших да започна с малки крачки, а именно по повод на международната седмица на глухите, която е винаги последната седмица на месец септември в ЛК – Варна да подготвим и разпространим информационен бюлетин за младежи. Издирих председателя на Варненската асоциация по превенция на слуха при новородените, д-р Марио Милков и в края на един изключително интересен и полезен за мен разговор той ми показа снимка на телефона си как едно девойче носи голям кашон с вътрешни антифони по време на концерт в Швейцария. Разбрах, че точно това е което търся. Съвпада с любимия ми подход към младежите, а именно – лека, закачлива подсказка за личната ни отговорност към нашето здраве, малък и полезен подарък за всеки бенефициент в кампанията.
Появи се отзивчив дарител на антифони. Изготвихме визитка със слогана на кампанията и лога  на нашите партньори. Радио Варна изготвиха клип. Младежите от варненската структура на AIESEC поеха раздаването на материалите.

визитка-кампания23-29.09.13

– Толерантни ли сме към хората с увреден слух?
– Този въпрос е многопластов. Да, толерантни сме, като към хора, различни от нормалните. А те не са по различни нито като интелект, нито като творци, Нито в ежедневието си. Много от хората биха искали да бъдат съпричастни, но не знаят как. Никой, никъде не ги учи на това и попаднали в такава ситуация се отдръпват.

Днес можем да се погрижим за бъдещето си и за това на децата ни. На себе си и на тях дължим да осигурим здравословни условия на живот, да възпитаме отговорност към собственото и чуждото здраве, да ги научим как да се справят с недъзите – свои и на заобикалящите ги. Държавата е непосилна да носи своя социален товар, но е по силите на всеки един от нас да улесни тяхното тежко ежедневие. Можем да го направим, като превърнем учтивото незабелязване в добросърдечно желание за помощ и разбиране.

– На какво ги подлагаме в ежедневието и застрашени ли са по някакъв начин?
– За разлика от зрителните увреждания, слуховите най-часто остават невидими за околните. Тежко чуващият няма разпознавателни маркери, като очила, бял бастун, количка. Той е сам в своето ежедневие сред чуващи. Много често не осъзнава, че има право на достъпна среда. Не желае да е в тежест на околните и се опитва да присътва незабележимо. Най-често е развил нови умения, като четене по устните, емпатия, шесто чуство, ако щеш. В разговор с един човек се справя що годе, но в група лесно губи ориентация. Това води до заблудата, че има интелектуален, образователен или емоционален проблем, а всъщност до него не достига същото количество информация, както до чуващия. При един обикновен разговор мозъкът на тежко чуващия обработва много странична информация, съпътстваща думите, за да навакса нечутото. Това е един сериозен стимул за интелекта, който не се проявява по конвенционалния начин и често остава скрит за околните.

– Как можем да помогнем?

– Ако забележим, че някой при разговор се взира в нас, или ако е намерил сили да съобщи за слухов проблем да се опитаме да говорим по ясно и по възможност лице в лице. На улицата е много по-застрашен от останалите, но тъй като е трудно разпознаваем се изисква наистина силна наблюдателност и мотивация за взаимопомощ.

– Склонни сме да казваме “Това не е мой проблем”. Осъзнаваме ли, че е проблем на цялото общество?
– Мечтая за общество, в което всички са здрави, развиват свободно своя потенциал и го използват в това, което работят, материално са осигурени и имат достатъчно време за да осъзнаят, че всъщност проблема само на един от нас рефлектира върху всички. Доброто е заложено в човешката душа. Но тежкото ежедневие, борбата за оцеляване, сбърканата ценностна система и липсата на перспектива я огрубяват. Всички имаме нужда от подкрепа и хората с увреждания, и хората загубили вяра. Светлинката е там, където затрупани от лични проблеми, забележим проблема на човека до нас. Или поне да допуснем да ни го покажат.

Varna Point е медиен партньор на кампанията “Загубата на слуха е неусетна” и се включва в инициативата на Лайънс клуб – Варна. Ще ви запознаем със специалисти, които ще разяснят какви мерки трябва да вземем, за да се предпазим.  Хора, загубили слуха си ще разкажат пред какво са изправени всеки ден и за толерантността на обществото ни.

Снимка: Личен архив

Вашият коментар